– Ce concentrată esti! Vreun proiect special?
– Da! Cel al casei în care vom locui!
– Oo! Ai devenit arhitect peste noapte?
– Eei! Visez şi eu cu ochii deschişi şi creionul pe hărtie.
– La ce visezi?
– Păi, ştii de când îmi doresc să avem casa noastră!
– Dacă, după ce voi termina de schiţat ideile, o să îţi placă, ştiu eu unde mergem,la biroul de proiectare AIA Proiect. Ei se ocupă cu transformatul ideilor în proiecte de casă,optimizate pentru fiecare client în parte. De la ei ştiu, că o casă construită optim, înseamnă o reducere a cheltuielilor cu 50%.
– Măi să fie, dar eşti documentată, nu glumă!
– Vrei să îţi spun cum e căsuţa visurilor mele? – Da! M-ai făcut curios!
– Casa noastră va fi una deşteaptă şi prietenoasă cu mediul. Va fi construită din cărămidă roşie şi îşi va produce singură energia electrică.
– Hai, nu fii aşa uimit, sigur ai auzit de panouri solare! De ce să nu luăm tot ceea ce natura ne oferă? Având sistemul acesta, putem să avem o casă care nu consumă, ci produce.
Tot cu panourile solare avem şi apă caldă. Căldura acestei ape va fi preluată, nu se va pierde pe nicăieri, fiind folosită în sistemul de încălzire. Geamurile vor fi mari, aşa cum îmi plac mie. De câte ori vom privi marea prin ele, seara, vom simţi că suntem binecuvântaţi mereu cu tot ceea ce Dumnezeu a creat pentru noi.
– Prin geamurile alea mari la care visezi tu, eu cred că se va pierde căldura
– Nu, dragul meu! Sunt geamuri special create să nu se piardă nimic. Au mai multe straturi de sticlă, deşi nu sunt groase. Am citit pe un site că ar exista un nou tip de geamuri: cu aer 99%. Acum, nu ştiu, dacă e doar prototip, dar eu l-am trecut în proiect. Sistemul de ventilaţie va fi unul natural, geamurile deschizîndu-se automat pentru a ventila aerul. Nu te mai sâcâi pe tine să le deschizi sau să le închizi.
Mă gândesc, că iarna mi-ar place să fie cald în casă, când ne întoarcem de la schi, aşadar, aş vrea ca atunci când ne apropiem de casă, ea să pornească căldura şi să ne întâmpine cu o muzică ambientală şi un parfum de scorţişoară.
– Începe să sune tot mai interesant!
– Stai, că mai am!
Spaţiile vor fi deschise. Am eu un fix cu asta. Nu vreau să simt că mă sufoc.
Bucătăria va fi inima casei. Ştii, că acolo ne adunăm cu toţii seara şi ne povestim trăirile şi întâmplările de peste zi. Totul va fi comandat vocal şi prin senzori de mişcare. Dulapurile se vor deschide automat şi vor avea un cip care să le dea comandă de a ne da lucrurile de care avem nevoie din interior.
Livingul va fi minimalist ca şi design interior, dar spaţiul va fi folosit inteligent. Bibloteca se va putea transforma în pat, atunci când vom avea musafiri, iar masa va putea fi un suport pentru alte cărţi.
Dormitoarele vor avea vedere către mare şi tavane rabatabile, să putem vedea cerul înstelat, vara. Aa, încă ceva! Pardosela va fi transparentă. Aşa, vom avea tot timpul verdele ierbii în casă. Lumina, seara, va fi caldă, neapărat. Nu vreau lumină rece!
– Eeii, şi cum faci asta, doamnă arhitect?
– Simplu, folosim leduri cu lumină caldă, care se vor aprinde doar când lumina naturală scade sub un anumit nivel şi doar în spaţiul în care suntem. În momentul în care plecăm, se sting automat, pentru că sunt activate de senzori de mişcare.
– Cam asta ar fi căsuţa din vis!
– Draga mea, tu ai văzut cam multe filme SF, dar m-ai convins! Hai la Aia Proiect! Să vedem ei ce zic. Auzi, dar de unde avem terenul şi finanţele?
– Îţi spun mai târziu!Hai la AIA Proiect, unde orice vis devine concret!
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2016.
Sursa foto:https://www.aia-proiect.ro/
Comentários